Medical Taping

Wat houdt Medical Taping in?

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd.

Functie van de tape

De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnzenuwen neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.

Medical Taping en Lymfoedeem

Aangezien de effecten van de tape gelijk zijn aan de doelstelling van de manuele lymfdrainage, vormt de tape een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem. De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Effecten

Samenvattend kunnen de effecten als volgt worden ingedeeld:

  • verbetering van de spierfunctie door spierspanningsvermindering
  • het opheffen van belemmeringen in de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer
  • pijndemping
  • het ondersteunen van de gewrichtsfunctie
  • het corrigeren van de bewegingsrichting
  • het vergroten van de stabiliteit

Toepassingsgebied

Het toepassingengebied mag breed genoemd worden; nabehandeling van spierblessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals preventief tapen.

Medical Taping bij Hooikoorts

Wij passen Medical Taping toe bij hooikoortsklachten. Echter, er is op dit moment nog geen wetenschappelijk bewijs dat deze tapetechniek ook echt helpt (zie www.fysiotape.nl/hooikoorts-medical-taping). Het is dus uitproberen....

Het toepassen van Medical Taping bij hooikoorts valt niet binnen het beroepsprofiel van de fysiotherapeut en de kosten hiervoor worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten voor het aanbrengen van de tape zijn dus voor uw eigen rekening.

cure tape medical taping bij hooikoorts

Therapieën

Voor een volledig overzicht van alle therapieën opent u het hoofdmenu.

Afspraak inplannen

Online een afspraak inplannen. U kunt ook een mail sturen of contact met ons opnemen op telefoonnummer 0180 - 580 222.
afspraak maken
Logo Fysiotherapie Krimpen de Waterpoort zonder tekst Kleur
@ Fysiotherapie de Waterpoort | Website door Click Active Internet en Media
cross