Oedeemfysiotherapie

Lymfoedeem

Lymfoedeem kan overal in het lichaam optreden. In het beginstadium is het oedeem nog zacht en indrukbaar en verdwijnt het ’s-nachts. Na enkele maanden neemt de zwelling toe, wordt vaster en is niet meer indrukbaar. Lymfoedeem kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Het kan ook aangeboren zijn. Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. Uw fysiotherapeut behandelt het lymfoedeem door middel van lymfdrainage en compressie en geeft ook oefeningen en adviezen met betrekking tot leefstijl.

Veneus Oedeem (CVI)

CVI is een aanhoudende (chronische) verminderde doorbloeding van de aderen in de benen. Bij CVI kan er sprake zijn van oedeem (opeenhoping van vocht in de benen), spataderen, verkleuring van de huid, ontsierende aderen of van zware, vermoeide, pijnlijke of onrustige benen. Uw fysiotherapeut behandelt dit oedeem onder andere door middel van het aanleggen van zwachtels, het aanmeten van therapeutisch elastische kousen of andere hulpmiddelen.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een niet vaak voorkomende pijnlijke chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Minder vaak komt voor dat (ook) de armen zijn aangedaan. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen. Een dieet helpt niet tegen lipoedeem. Gezonde en gevarieerde voeding vermindert de klachten wel. De patiënt kan bij ons terecht voor spierkrachtoefeningen.

Vergoeding

Oedeemfysiotherapie is een onderdeel van de fysiotherapie en wordt (meestal) vergoed als u een aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie. Of u behandelingen vergoed krijgt en hoeveel behandelingen precies, heeft te maken met welke polis u bij welke verzekeraar heeft afgesloten. Kijk voor meer informatie in uw polisvoorwaarden.

Therapieën

Voor een volledig overzicht van alle therapieën opent u het hoofdmenu.

Afspraak inplannen

Online een afspraak inplannen. U kunt ook een mail sturen of contact met ons opnemen op telefoonnummer 0180 - 580 222.
afspraak maken
Logo Fysiotherapie Krimpen de Waterpoort zonder tekst Kleur
@ Fysiotherapie de Waterpoort | Website door Click Active Internet en Media
cross