Oedeemfysiotherapie

Lymfoedeem
Lymfoedeem kan overal in het lichaam optreden. In het beginstadium is het oedeem nog zacht en indrukbaar en verdwijnt het ’s-nachts. Na enkele maanden neemt de zwelling toe, wordt vaster en is niet meer indrukbaar. Lymfoedeem kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Het kan ook aangeboren zijn. Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt het lymfoedeem door middel van lymfdrainage en compressie en geeft ook oefeningen en adviezen met betrekking tot leefstijl.

Veneus Oedeem (CVI)
CVI is een aanhoudende (chronische) verminderde doorbloeding van de aderen in de benen. Bij CVI kan er sprake zijn van oedeem (opeenhoping van vocht in de benen), spataderen, verkleuring van de huid, ontsierende aderen of van zware, vermoeide, pijnlijke of onrustige benen. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt dit oedeem onder andere door middel van het aanleggen van zwachtels, het aanmeten van therapeutisch elastische kousen of andere hulpmiddelen.

Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een niet vaak voorkomende pijnlijke chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Minder vaak komt voor dat (ook) de armen zijn aangedaan. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen. Een dieet helpt niet tegen lipoedeem. Gezonde en gevarieerde voeding vermindert de klachten wel. De patiënt kan naar de sportschool gaan of naar een fysiotherapeut voor spierkrachtoefeningen.

Vergoeding
Oedeemfysiotherapie is een onderdeel van de fysiotherapie en wordt vergoed als u een aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie. Hoeveel behandelingen u vergoed krijgt heeft te maken welke polis u heeft afgesloten. Kijk voor meer informatie in uw polisvoorwaarden.

Aanmelden
Klik hier voor het online aanmeldingsformulier.